Büki Homoktövis Tudástár

Természetes Immunerősítő

A C-vitamin mellett számos fontos vitamint tartalmaz a homoktövis: A, -B, -E, -K, (B12), illetve béta karotint. Ők mind szerepet játszanak szervezetünk védekezésében, és lassítják az öregedési folyamatokat.

Tudta, hogy a B12 vitamin általában állati eredetű termékekben található, így a homoktövis értékes táplálék lehet a vegetáriánusok számára is?

C-vitamin bomba

Magas C vitamin tartalma növeli a szervezetünk védekező képességét a betegségekkel szemben.

Tudta, hogy a homoktövis 10 szer több C vitamint tartalmaz, mint a citrom?

Zsíroldó és koleszterin csökkentő hatás

A homoktövis csökkenti a vér koleszterinszintjét, fokozza az anyagcserét, és a bőrszövet feszességét is növeli, ami igazán jó hír lehet a fogyókúrázók számára.

Tudta, hogy a homoktövisben található kolin is, amely emulgeálja a zsírokat és a koleszterint, így azok nem rakódnak le a májban, epehólyagban, és az érfalakon.

A Bőr védelme

A homoktövis az egyik legnagyobb antioxidáns tartalommal rendelkező gyümölcsünk, ezért fiatalítja a bőrt, visszafordítja a hajhullást, valamint sebgyógyító és bőrregeneráló hatással is bír.

Tudta, hogy az ókori görögök homoktövis bogyókat etettek a lovaikkal, hogy bőrük egészséges legyen és szőrük szépen ragyogjon.

Homoktövis (Hippophaerhamnoides)

jelentése:

hippo=ló

phaes=ragyogó, fénylő

rhamnus=tüske

A szív és érrendszeri betegségek

A homoktövis rendszeres fogyasztása kedvezően hat a magas vérnyomásra, erősíti a szívet, csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát, javítja az erek állapotát.

Tudta, hogy a homoktövis nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat, amik nélkülözhetetlenek a szervezet ezen belül a sejtek normál működéséhez, mint energiaforrás, valamint fontos szerepet játszanak az immun-, az ér- és idegrendszer működésében is (omega-3, omega-6, omega-7, omega-9). Testünk önmagában nem képes előállítani, így különböző táplálékokkal szükséges bevitelüket folyamatosan biztosítani.

Szemünk védelmezője, a látás támogatója

Szemünk egészséges működéséhez, és az éles látáshoz számos vitamin és vitaminszerű anyag szükséges. ilyenek a: C, B, A, E és P vitaminok, a karotinoidok, a lutein és a zeataxin . Közös tulajdonságuk az, hogy jelentős gyökfogó és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és így védik a szemet a káros sugárzásokkal és vegyületekkel szemben.

Tudta, hogy az antioxidáns hatás mérőszáma az ORAC? (Oxigen Radical Absorb Capaticy)

Naponta a sejteket több mint 75 000 támadás éri az agresszív vegyületektől (szabad gyökök). Hogy össze tudjuk hasonlítani mely élelmiszer, gyümölcs, zöldség, növény véd meg jobban, meghatározták az ORAC egységeket vagyis a felsoroltak antioxidáns kapacitását. A Homoktövis az európai növények között a legelőkelőbb helyet foglalja el.

Elolvasom

A homoktövisről

HOMOKTÖVIS BOGYÓ
VITAMINFORRÁS | IMMUNERŐSÍTŐ

A világon egyedülálló gyógynövény , mely több mint 190 féle biológiai ősszetevőt tartalmaz.

Milyen jótékony hatásai lehetnek szervezetünkre?

 • Erősítheti az immunrendszert, amelynek következtében ellenállóbbá válhatunk az influenza ellen, vagy szervezetünk könnyebben legyőzheti azt
 • Hozzájárulhat szervezetünk védekezőképességének növeléséhez
 • Lassíthatja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását
 • Jótékonyan hathat az idegrendszerre, a máj regenerálódására, a szív működésére
 • Serkentheti az anyagcsere folyamatokat, és zsíroldó hatással bírhat, amelynek következtében szabályozhatja a pajzsmirigy működést
 • Potencianövelő hatása lehet rendszeres fogyasztás esetén
 • Támogathatja a prosztata, a gyomor működését, ezzel hozzájárulhat a prosztata megbetegedések, gyomorfekély, nyombélfekély megelőzőséhez és javításához
 • A vér koleszterinszintjét csökentheti
 • Gondoskodhat a testsúlyunk megtartásáról, és csökkentheti a narancsbőr kialakulását, továbbá hámosító hatása is lehet
 • Csökkentheti a sugár- és kemoterápia mellékhatásait, megelőzőző hatással lehet daganatos betegségek, ellen
 • A kötőszöveteket erősítheti
 • Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki
 • A természetes öregedési folyamatokat csökkentheti
 • Gátolhatja, csökkentheti a hajhullást
 • Jótékony hatással lehet a fáradt szemre, frontérzékenységre, másnaposságra
 • E-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatást fejthet ki a száraz-, berepedezett bőrre és védelmet fejthet ki az UV-sugárzással szemben

Elolvasom

Az immunrendszer és a hajhagymák

Az immunrendszer és a hajhagymák

Az őszi lehűlés rendkívül kedvező egyes kórokozók számára. Ennek következtében gyakran hallunk ez idő tájt járványokról, megbetegedésekről. Fontos ezért, hogy megelőzve a kellemetlenségeket, immunrendszerünket már kora ősszel kezdjük el megerősíteni.

Immunrendszerünk állapotát nem csak a villamosokon tüsszögő utasok száma jelzi, hanem a saját szervezetünkön is tükröződik. A hajhagymák, mint a szervezetünk egyik legérzékenyebb része, az immunrendszer legkisebb változásaira is látványosan reagál – esetenként akár erős hajhullásal.

“Gyenge immunrendszer mellett a fejbőr kevesebb kórokozóval szemben képes védekezni.”

B. Nagy Norbert

felsőfokú trichológus, Trichocenter

Elolvasom